2012-05-04 15:04:35• hírek • Szatmár.ro

Dobrudzsát és a Duna-deltát népszerűsítik

A Tulcea megyei kultúra és művészet, illetve a környék természeti adottságainak, néprajzi értékeinek népszerűsítése a célja annak a projektnek, amelyet május 7-9. között mutatnak be a Szatmár és a Tulcea megyei kulturális intézmények vezetői.

„Cul-Tul-Ro, a tulcea-i kultúra bemutatja..." című projekt lebonyolítására kerül sor május 7-9. között a Szatmár Megyei Könyvtár, a Szatmár Megyei Múzeum, a Tulcea-i Egyházmegye, a Tulcea-i „Panait Cerna" Könyvtár, a Tulcea-i Eko-muzeális Kutatások Intézménye és a Nemzeti Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium Tulcea Megyei Igazgatósága közreműködésével.

A projekt célja elsősorban Tulcea, illetve Szatmár megye kulturális és művészeti tevékenységeinek népszerűsítése, valamint a megyékben működő kulturális intézmények szolgáltatásainak bemutatása.

„Könyvtárunk legújabb projektje azt bizonyítja, hogy nincsenek határok a kultúra és a művészet között. Az érdeklődő szatmáriak május 7-9. között a Szatmár megyétől távol eső, országunk másik végében található Tulcea megye kulturális, művészeti és néprajzi értékeivel ismerkedhetnek meg kiállítások, könyvbemutatók, kerekasztal-beszélgetések és filmvetítések révén" - nyilatkozta Ardelean Mircea, a Szatmár Megyei Könyvtár vezetője.

A Világörökség részét képező Duna-delta és Dobrudzsa ellenállhatatlan vonzerővel bír a természetbúvárok számára, hiszen igen látványos a fekete-tengeri elemekkel, a ritka fajokkal, valamint a nyugati és mediterrán elemekkel tarkított terület. Dobrudzsa az ország többi részétől nem csak természeti adottságai miatt, hanem kulturális és régészeti szempontból is különbözik.

Ezekre a különbözőségekre mutatnak rá írók, képzőművészek, professzorok, kutatók és könyvtárosok a projekt keretében szervezett rendezvénysorozaton, mely május 7-én, 12 órától veszi kezdetét a Szatmár Megyei Könyvtár "Gheorghe Bulgar " olvasótermében. Ugyanaznap Stefan Caraman könyvének bemutatására kerül sor, kedden 12 órától pedig fotó-, festmény- és könyvkiállításokat látogathatnak az érdeklődők. 12.30 órától filmvetítés lesz: „Tulcea megye - föld a Duna és a tenger között", „Vár a Duna Delta" és a „Tulcea megye, a kapcsolatok kikötője" című rövidfilmek kerülnek bemutatásra.

Május 9-én, szerdán 12 órától interkulturális párbeszédsorozat veszi kezdetét. Szó lesz Dobrudzsa természeti és kulturális adottságairól, a térség multikulturalitásáról, valamint az ott zajló régészeti kutatások eredményeiről.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezvényekre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: